
Des del blog de Canallades us vull desitjar a mares, pares, oncles, tietes, mestres, germans, a tots els que patiu i rieu amb els petits canalles que teniu a prop i a tots els que els voleu ben lluny un molt feliç 2010!
Textos i dibuixos: Raquel Garcia Ulldemolins
Vacances de Nadal! Un parèntesi a aquestes alçades de l’any és d’agraïr, et ve molt de gust tenir uns dies per descansar. Però ai! Els nens pleguen de l’escola el 22… i tu no tens festa fins el 25. Emergència! No hi ha casals i els avis s’han fet els bojos quan has insinuat per telèfon si podien ocupar-se dels néts un parell de dies. Pagaries una canguro, però entre la crisi i les festes de nadal a la cantonada, la butxaca no està per grans despeses… L’últim recurs és el Chiquipark de la cantonada, aquella mena de pàrking de nens d’on surten suats, esbufegant i vermellots de cara. Si fas números, veus que resulta més econòmic que la cangur. Sempre havies jurat que mai no els aparcaries en un lloc així, els teus nens; que això és per pares que passen dels seus fills i que no saben què fer amb ells i va contra els teus principis… Però ara mateix els principis tenen molt poc a pelar davant la realitat i per això, quan has fet càlculs i has vist que la cosa està molt apretadeta aquestes festes, has preferit començar a mentalitzar els teus fills: “Nens, els reis estàn pobrets aquest any”. Sense deixar de mirar la tele, el gran, que ja sap de què va la història, ha contestat tot repel·lent, “Apa, que s’estirin una mica, papa, que el govern va rescatar els bancs i ja poden demanar un crèdit”. Acte seguit, el petit ha afegit, impassible: “Són reis, papa, a ells segur que els hi donen”. I tu per un moment has pensat: “Chiquipark o Guantànamo?”
Publicat a Time Out Barcelona nº48
Llumetes al carrer, gent per tot arreu, nadales a tota castanya que aniquilen qualsevol voluntat d’estalvi, i la dèria dels regals. No haviem quedat que hi havia crisi? Mentre fas cua entre cops de colzes i empentes per comprar els torrons, perquè aquest any el lot de l’empresa era misèrrim, la nena, que s’avorreix, pregunta: “Papa, i per què és Nadal?”. Agobiat com estàs només et falta entrar en un bucle de per quès interminable. “Pregunta-li a la teva mare”, has contestat de mala gana. “M’ha dit que t’ho pregunti a tu”, replica amb veueta repel·lent. Qué bandarra, la teva dona, com sap treure’s els marrons de sobre! “Doncs mira,” –vas al gra– “per Nadal es celebra el naixement de Jesucrist”. La nena et mira bocabadada. “El ros i blanquet és Jesucrist? Però aquest senyor va existir?” demana amb sorpresa. “Alguns diuen que sí i alguns diuen que no, depén”, contestes secament. “Ah, és com Pare Nadal i els Reis Mags?” pregunta. “Més o menys”, respons sense ganes d’allargar-te. “I com el el Caga Tió?” insisteix. “Sí”, contestes. “I porta regals per Nadal?” s’interessa. Rebufes. “Doncs sí, si et portes bé i calles, porta regals”, respons malhumorat per tancar el tema d’una vegada. A la nena li brillen els ulls: això del Nadal és la bomba, cauen regals per tot arreu! “Papa, i al Jesucrist aquest he de deixar-li un got de vi i galetes com als Reis Mags o donar-li laxant perquè cagui regals com el Tió?”
Publicat a Time Out Barcelona nº 49-50
Dedicat als amics mestres ;-)
Publicat a Time Out Barcelona nº56
Que si compra’m una chuche, que si sobres de cromos, que si ara vull aquest rellotge de la Jelouquitty que val trenta euros… Trenta euros? Bye bye, Kitty! “Compra’m alguna cosa” és el mantra dels petits consumistes quan els treus a passejar. Es pensen que els adults som el banc central europeu, i si els dius que no portes diners, responen freds i calculadors: “Doncs ves al caixer que te’n doni”. Són despiatats. Alguns fins i tot exerceixen de mercenaris de l’afecte, fent-lo proporcional a la inversió efectuada. Ara, ells no s’hi maten gaire quan toca fer regals; sempre tenen el mateix as a la màniga: un dia van descobrir que et feien gràcia els seus dibuixets i ho exploten amb tot el morro; qualsevol guixot val. I tu, per no ferir-los l’autoestima, sempre acabes dient “Oh, quin dibuix més bonic!”, convençut que te l’ha fet amb tot el carinyo del món. Incaut!
Avui era a la tenda de queviures de la cantonada quan han entrat una àvia i la seva néta. La nena anava carregada de llaminadures que li acabava de comprar la iaia, i la dependenta, que sempre hi diu la seva, se la mira i li etziba: “Què, arruïnant l’àvia?”. La nena, passant de tot, ha continuat muntant la joguina de l’ou de xocolata mentre l’àvia comprava cava per celebrar el seu sant. “I què li has regalat a l’àvia pel seu sant?”, ha preguntat la dependenta a la nena. “Res” ha contestat ella tan fresca, per rectificar de seguida amb desgana: “buenu, sí, dibuixets. Per cert, iaia, m’has de comprar uns colors que valen 150 euros si vols que te’n faci més”.
Conec un petit Woody Allen. No ho dic perquè es posi neuròtic o faci acudits de jueus, sino perquè darrerament està especialment sensibilitzat amb la seva salut, sobretot ara que hi ha tota aquesta histèria de la grip A. Resulta que ell ha passat la setmana refredat, amb febre i amb mal de panxa, i avui és el primer dia que, ja recuperat del tot, torna al parc a retrobar-se amb la seva colla d’amics; però encara fa el posat afectat i patidor de l’etern convalescent. Quan un dels seus col·legues del sorral li pregunta com està, ell se’l mira fent-se l’interessant i, tot digne, respon: “Tinc tos i la sodda pica”. I remata l’explicació amb un parell de dramàtiques estussegades mentre marxa capcot en direcció al gronxador. Allà, es gronxa amunt i avall, fins que arriba una veïna: “Ja et trobes millor, guapo?”. I el petit posa cara de circumstàncies. “Tinc mocs i vedtígen” i baixa del gronxador per acostar-se al grup de nenes que berenen assegudes a un dels bancs de fusta. Totes porten entrepans d’allò més suculents: pernil serrà, formatge, fuet… Però, ai!, els ulls del nostre petit s’han quedat fixats en el bocata de nutella que porta la nena més petita. La panxa li ha fet un rugit de lleó i el seu instint depredador, la resta: amb un moviment ràpid li ha pres l’entrepà a la nena, que s’ha posat a bramar. Mentre el renyen, el veiem replicar amb tota la cara bruta de xocolata: “És que tinc la grip A i no hi sento gaide bé”.
Publicat a Time Out Barcelona nº45
Els pares del tercer segona, molt conscienciats amb el medi ambient, el comerç just i l’equilibri d’un món sostenible han volgut educar el seu fill en els valors més solidaris. Perfecte. Han mirat d’estalviar-li els jocs bèl·lics, els dibuixos animats violents i el llenguatge sexista. Difícil. Li han explicat amb molt de tacte que no tots els nens del món són tan afortunats com ell, que molts es veuen obligats a cosir pilotes de futbol sota una palmera tot el dia i d’altres a fer maons, i que no tenen la sort de poder anar a l’escola a aprendre coses. Dramàtic. Que la guerra és una calamitat i les armes, un invent retorçat d’alguna ment diabòlica, i que tant de bó el món se les pogués haver estalviades.
Per això encara no s’han recuperat de la impressió quan avui, el nen –que té tres anys i mig–, tornant de l’escola els hi ha explicat tot content que a l’hora del pati tots els nens –i nenes– de P3 juguen “a pistoles”. Astorats primer i indignats després, els pares li han preguntat que qui els hi havia ensenyat aquest joc. “Un nen de la classe que li diem el Pistoles”, ha contestat el seu fillet tot innocentó. I ha afegit que el nen en qüestió, el Pistoles, sempre els pressiona a tots per jugar-hi. “I vosaltres què li dieu a aquest nen?”, ha preguntat el pare, escandalitzat. “Nosaltres el matem”, ha sentenciat el petit.
Publicat a Time Out Barcelona nº46
L’Adrianet ha vingut avui a classe amb el seu jersei nou. És de marca. I de color blau cel. Li dóna un aspecte d’allò més neocon, rosset com és i amb el posat estirat que té. Els altres nens se’l miren, uns meravellats per aquell jersei tan jeràrquic, d’altres impassibles. “Si només és un jersei!”, ha dit un. “Sssí, però ésss de marca!”, ha saltat una nena allargant molt les esses (i ha fet ullets a l’Adrianet). Avui més que mai, ell és el rei de la classe. Més que la setmana passada, quan va portar el seu Robot Megatronx que dispara bombes i arrenca els caps dels seus enemics; o l’altra, que va venir amb la seva nova mountain bike ("de mil euros", segons va fer saber a tothom) i no hi va deixar pujar ningú.
Faltava poc per plegar quan en Roc ha demanat per anar al lavabo. “Aguanta’t una mica, falta poc per sortir”, li ha dit la senyu. Però en Roc no pot aguantar, i la senyu, l’hi ha deixat anar. L’Adrianet s’hi ha afegit, i han marxat plegats (plegat, literalment, hi anava el pobre Roc!). Minuts després, corredisses al passadís i l’Adrianet que entra plorant a classe amb el jersei mullat, seguit d’en Roc, que també plora tot espantat. Entre sanglots, l’Adrianet explica que té el jersei de marca tacat de pipí del Roc. I és que el pobre Roc tenia tanta pixera que, només baixar-se els calçotets, allò ha pres vida pròpia per la presió retinguda i, com una mànega desbocada, ho ha ruixat tot a tort i a dret. Pipí de marca…
Publicat a Time Out Barcelona nº40
Entre els petits canalles hi ha nens entremaliats, nens moguts i nens repel·lents; i després, molt més enllà, hi ha nens –pocs, per sort– que són talment la llavor del diable, que diria la mare d'en Polanski. La Roberteta és un d’aquests exemplars; tan petita i tan malparida. Al seu costat, els maquiavèlics capos de la màfia russa són com la caputxeta vermella. A més de practicar com ningú l’art de tirar la pedra i amagar la mà, la nena és una dominadora nata: decideix a qui es convida a les festes d’aniversari dels demés nens i nenes, redistribueix de sotamà els papers de l’obra de teatre de l’escola, estigmatitza xais expiatoris… Això sí, davant dels grans sempre és la nena bona que coneixen a casa seva. Un angelet! De la manera que li agrada manar, el llop dels contes treballaria de sicari seu (i sense papers, esclar!), els tres porquets ja faria temps que s’haurien convertit en salsitxes barates i la bruixa dolenta acabaria menjant-se a queixalades la poma enverinada, sumida en una profunda depressió després de que, cruel i retorçada com és la Roberteta, li deixés anar que està vella i que tot li penja, o que porta un barret molt hortera. De gran no sé si la veig més de dominatrix o de presidenta de la comunitat de Madrid… Che sarà, sarà!
Publicat a Time Out Barcelona nº51
Gràcies a la globalització i a la mania que tot el que vingui dels Estats Units és cool –una paraula que, obviament, mola més que «guai»–, ja fa temps que la castanyada se’ns ha transmutat en halloween i que substituïm moniatos, castanyes i panallets per carbasses malèfiques i disfresses de terror. I aquí rau el secret de l’èxit d’aquesta festa entre els petits: que els canallets es poden disfressar de zombis, de bruixes, de fantasmes… de tot el que faci por! I estan encantats, esclar. En Fidelet, per exemple, que és un nano molt pràctic, agafa un llençol (net, per a desesperació de la seva mare) i es disfressa de fantasma. En Xavieret esgota tots els rotllos de paper higiènic del lavabo de casa, i tot i que el renyin (aquest nen desesperaria la mare d’en McGyver), creu que la seva disfressa de mòmia és la bomba. La Ramoneta s’ha vestit de bruixa amb una cosa satinada negra amb forats i llacets que ha trobat al calaix de la tauleta de nit de la seva mare, que s’ha posat tota vermella quan l’ha vista (“La meva mama flipa amb la meva disfressa”, explicarà a la senyu bocabadada), i l’Olegueret, que és molt de la ceba, diu que es difressarà de moniato mutant. Els pijets del cole, en canvi, amb el seu posat xulesc, s’han engominat els cabells, s’han posat trajo i corbata i ulleres de sol. Diuen que van de corruptes, que són els que fan més por de tots. I, fet i fet, són autèntics fantasmes…
Bona castanyada a tots!
Negar-se en rodó a menjar verdura és un clàssic dels petits canalles. La consigna és cara de fàstic davant de tot el que sigui verd, sobretot si està cuit; les tàctiques, infinites: mal de panxa espontani, simulació gore de nàusees (“Ai, que rujaré!”), melodrama emocional (“mama, pèsols? tu ja no m’estimes!”) o aixecament i revolta (“Espinacs? No passaran!”). Els punyeteros cada dia són més creatius. Convençuda que només se’ls pot combatre amb les seves pròpies armes, la mare original ha dut els seus dos petits activistes anti-verdura a un espectacle infantil a Nou Barris que li ha recomanat una amiga. Actúen els +Tumàcat, un grup d’intrèpids superherois vegetals que, amb un parell de pebrots, s’esmunyen dins uns ajustadísims vestits de lycra de colors, s’hi posen els calçotets per sobre, i es converteixen en el Capità Carbassó, l’Home Bròquil, el Noi Pastanaga, o el Professor Súper Tomàquet. Els dos petits s’ho han passat bomba seguint la furgo dels superherois, ballant, rient, corejant els seus noms, animant l’Albergínia Galàctica perquè saltés o demanant globus gegants al Dr. Súper Tomàquet. I a l’hora de sopar, la mare original ha aprofitat per colar-los un bon plat de bròquil, però els nens li han tornat a muntar el drama. L’excusa? Que l’Home Bròquil els hi havia caigut molt bé i que no es menjaran un parent seu mai de la vida. “Mira que n’ets de cruel, mama!”.
Publicat a Time Out Barcelona nº70
L’Eva Jota, àlies «Eva Guixots» perquè sempre pinta sortint-se de la ratlla, cada dia fa cara de pomes agres i no vol jugar amb ningú de P4 a l’hora del pati. S’asseu tota malcarada en un racó i espera que passin els minuts fins que torna a ser hora d’entrar a classe. Avui una altra nena, la Lena, ha decidit que jugarà amb l’Eva Guixots peti qui peti, perquè ja n’està farta de veure-la sempre allà sola en un racó, pobreta. S’hi ha acostat poc a poquet i li ha dit per jugar juntes. L’Eva Guixots ni se l’ha mirada. La Lena ha insistit una mica més, però la Guixots ha grunyit, amenaçadora. Toca retirada, Lena. I la petita s’allunya tota indignada. Què s’ha cregut la Guixots? Vendetta! I se’n va cap al nen cavernícola de la classe, en Jonathan, i li ordena que aixequi les faldilles a l’Eva Guixots. Així n’aprendrà! El nen cavernícola fa que sí amb el cap, s’acosta a la seva presa i compleix l’encàrrec com un sicari eficient. Faldilles amunt! L’Eva Guixots xiscla, crida, gemega i renega amb la cara vermella com un pebrot (on deu haver aprés tantes paraulotes?). El xivato de la classe, l'Arturet, que ho ha vist tot amagat darrera un arbre del pati, va directe cap a la senyoreta a informar. Però la Lena, que se n’adona, se li avança, es planta davant la senyoreta i li diu amb la seva carona més angelical: “Senyu, senyu, l’Arturet li ha dit al Jonathan que li aixequi les faldilles a l’Eva Guixots!”.
Publicat a Time Out Barcelona nº42
He conegut un nen repel·lent que mai no està content, sino corull de joia. Quan va de colònies, parla de com escataina la gallina i com esgüellen els ratolins; i els seus companys se’l miren com si fos marcià. Però si mai se’n foten d’ell dient-li-ho, replica tot saberut i arrufant el nas que “En tot cas, encara no està provat que hi hagi vida a Mart”.
Aquest nen té com a hobby corregir tothom –siguis on siguis, a la consulta del metge o a la cua del super– i gaudeix (que no disfruta) especialment quan algú diu “Vale” i ell, amb la seva veueta irritant, pot replicar “Vale no, d’acord”. Gairebé dirieu que babeja del gustet. Pensareu que a un especímen com aquest li cauen hòsties per totes bandes a l’hora del pati o que li prenen l’entrepà cada dia, però no. Res més lluny de la realitat. La senyu de cinquè –que des que el coneix, porta sempre un parell de tranquimacins al bolso– no s’explicava que el repel·lent no marxés del cole cada dia amb un ull de vellut. No és que sigui el més popular de la classe, però per alguna extraña raó ningú no gosa tocar-li un pèl. I si primer ella agraïa tenir a classe un nen civilitzadet, ara ja comença a estar-ne farta; sobre tot d’ençà que ha descobert que ja ha anat un parell de vegades a informar el director de l’escola que algun dia ella ha acabat la classe cinc minuts abans. I avui, ai! El nen se'ns ha quedat tancat al lavabo! A pany i clau. Un moment... per què fa aquest somriure estrany, la senyu?
Publicat a Time Out Barcelona nº43
Dedicat a l'Helena... ella ja sap per què ;-)
De vegades una se sent extraterrestre. Vas per la vida convençuda que ho fas tot el millor que pots –sobre tot amb el primer fill, pagant la novatada– fins que, tard o d’hora, coincideixes amb un pare o una mare d’aquells que tot ho saben i que tenen un màster en com educar els fills dels altres. Qualsevol diria que formen part d’una lògia secreta on se’ls descobreix la veritat absoluta i universal. Sempre et tens un a prop, i apareix quan menys t’ho esperes. Avui, al parc, li has dut un entrepà de xocolata al teu nen, que feia bots de l’alegria quan l’ha vist. No n’hi dones sovint i, esclar, allò era una festassa! Mentre jugava i se’l menjava tot content, tu contemplaves emocionada aquell moment de felicitat absoluta fins que una veu femenina ha dit: “És dolentíssim que mengin coses dolces, no ho sabies?”. Grinyol de violí desafinat i tallada de rotllo. “Perdó?” demanes educadament. “Això, que el sucre els genera addició. Jo al meu només li dono patés d’algues, que aporten molts nutrients”. Eing? “I segur que de nit no et dorm bé”, diu condescendent. Però què diu? Si no la coneixes de res! “Si no l’alimentes bé, el seu cervell no es desenvoluparà com cal?”. De què va? “Tu vols que faci tres carreres i un doctorat?”, diu pujant el to per veure si reacciones. Però què és això, una càmera oculta? No pots ni badar boca. Veient que no respons, se’t queda mirant, et repassa de dalt a baix, sospira, i fa que no amb el cap. T’acaba de deixar per tonta. Està clar que no et voldran mai a la lògia (massa sucre quan eres petita, segur!).
Publicat a Time Out Barcelona nº20